ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ

Τι είναι η Θερμογραφία;

Κάθε σώμα που βρίσκεται σε θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273,15 βαθμούς Κελσίου) εκπέμπει θερμική-υπέρυθρη ακτινοβολία.Η  θερμογραφία είναι η επιστήμη  που αναλυει τα θερμικα δεδομένα ,που συλλέγονται από ειδικές θερμικές κάμερες, οι οποίες ανιχνεύουν την  θερμική ακτινοβολία και την απεικονίζουν με ραδιομετρικές εικόνες.
Με την Θερμογραφία δεν μετράται απευθείας η θερμοκρασία μιας επιφάνειας, αλλά η μεταβολή της επιφανειακής ακτινοβολίας.Έτσι οι(υπό επιφανεια)ανωμαλίες στο υλικό δημιουργούν τοπικές διαφορές στην επιφανειακή θερμοκρασία που προκαλούνται από τους διαφορετικούς βαθμούς θερμικής μεταφοράς στις ζώνες οπου υπάρχουν οι ατέλειες. Στις μέρες μας, η επιστήμη της θερμογραφίας λόγω της επιτυχίας που έχει, χρησιμοποιείται ευρέος στην βιομηχανία, σε κτιριακές & οικιακές εφαρμογές, στην ναυτιλία, στην ιατρικη και σε πολλές ακόμα εφαρμογές, όπου τα θερμικά πρότυπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Γιατί έχει τόσο μεγάλη επιτυχία η Θερμογραφία;

1) Δεν χρειάζεται να έρθει σε επαφή ο εξοπλισμός με το επιθεωρούμενο αντικείμενο (άρα έχουμε απομακρυσμένη διάγνωση).
▪ Ο χρήστης δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο
▪ Δεν επηρεάζει καθόλου την κανονική λειτουργία του επιθεωρούμενου αντικειμένου.

2) Η απεικόνιση γίνεται σε 2 διαστάσεις:
▪ Είναι εφικτή η σύγκριση διαφορετικών στοχευμένων περιοχών .
▪ Η εικόνα επιτρέπει την πλήρη ανάλυση του επιθεωρούμενου στόχου.
▪ Θερμικά πρότυπα μπορούν να απεικονιστούν και να χρησιμοποιηθούν για ανάλυση

3) Η επιθεώρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο:
▪ Επιτρέπει την γρήγορη ανάλυση σταθερών στόχων
▪ Επιτρέπει την επιθεώρηση κινούμενων αντικειμένων
▪ Ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο την αλλαγή θερμικών προτύπων.

Δεδομένου λοιπόν ότι η θερμογραφια αποτελεί έναν από τους βασικότερους Μη Καταστρεπτικούς Ελέγχους, με πολλές χρήσεις στην καθημερινότητα μας λόγω των προαναφερθέντων, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και την εμπειρία που διαθέτει η FLIRmatik, έχουμε αναπτύξει μια σειρά υπηρεσιών που μπορουν να σας βοηθησουν σε κάθε σας πρόβλημα.

Eτσι λοιπον η θερμογραφία ως μια μη καταστρεπτική μέθοδος, που Πραγματοποιείται με τη χρήση θερμοκάμερας η οποία παράγει μια εικόνα που καταγράφει την ακτινοβολία της θερμοκρασίας. Η θερμική ακτινοβολία εξαρτάται από την επιφανειακή θερμοκρασία και μετατρέπεται σε θερμική εικόνα (θερμογράφημα). Η ένταση της ακτινοβολίας εξαρτάται από την επιφανειακή θερμοκρασία, τα χαρακτηριστικά της επιφανείας και τις κλιματικές συνθήκες. Η διαδικασία περιλαμβάνει και την ερμηνεία των θερμικών εικόνων (θερμογραφημάτων).

Με τη θερμογραφία προσδιορίζουμε και απεικονίζουμε την κατανομή της θερμοκρασίας στο κέλυφος ενός κτιρίου. Οι θερμοκρασίες στις επιφάνειες μίας κατασκευής, μεταβάλλονται ανάλογα με τις διαφοροποιήσεις των θερμικών ιδιοτήτων των στοιχείων του εξωτερικού κελύφους του. Έτσι, ερευνώνται οι θερμικές ανωμαλίες που μπορεί να οφείλονται σε ανωμαλίες της θερμομόνωσης, την περιεχόμενη υγρασία και τη διαρροή αέρα, στα στοιχεία που αποτελούν το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου.

Στα κελύφη των κτιρίων με τη θερμογραφία που συνδυάζεται και με τη χρήση άλλων οργάνων (θερμοζεύγη, μετρητές υγρασίας κ.α.) έχουμε αποτελέσματα για τη θερμική συμπεριφορά των διαφόρων δομικών στοιχείων που συνθέτουν το κέλυφος του κτιρίου. Με τη μέτρηση, αποκαλύπτονται και οι θερμογέφυρες, ή τυχόν υπάρχουσα υγρασία και τα προβλήματα των κουφωμάτων (αεροστεγανότητα-ύπαρξη απωλειών θερμότητας).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θερμογραφίας;

 • ▪ Διατηρείται αλώβητη η δομή του στοιχείου που εξετάζεται
 • ▪ Φαίνονται άμεσα τα αποτελέσματα της μέτρησης
 • ▪ Εύκολη ανάγνωση των θερμογραφημάτων με τη χρήση ειδικών λογισμικών
 • ▪ Έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών
 • ▪ Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη μελέτη, που μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλαπλά σημεία και να γλυτώσεται από μεγάλους μπελάδες, αφού μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια την πηγή κάθε προβλήματος. Μάλιστα αυτό είναι μόνο ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η μέθοδος, καθώς ταυτόχρονα έχετε και άλλα οφέλη.
 • ▪ Πρώτα από όλα πρόκειται για μια διαδικασία που δεν επηρεάζει καθόλου την ορθή λειτουργία του χώρου χωρίς να δημιουργεί οποιονδηποτε κίνδυνο. Ο ειδικός στην θερμογραφια με τη θερμοκαμερα διεξάγει τη μελέτη χωρίς να πειράξει οτιδήποτε με τα αποτελέσματα να φαίνονται ακριβώς εκείνη τη στιγμή του ελέγχου και δεν παρεμβαλετε χρονοβόρα αναμονή εκτός αν χρειάζεστε μια πλήρη μελέτη.
 • ▪ Τέλος αποτελεί μια λύση που μπορεί να καλύψει μεγάλες εκτάσεις, οπότε μπορείτε να κάνετε τον πλήρη έλεγχο της κατοικίας σας σε πολλαπλά σημεία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της θερμογραφίας;

 • ▪ Υπολογισμός συντελεστή θερμοπερατότητας της προς εξέτασιν επιφανείας
 • ▪ Εύρεση της σπατάλης ενέργειας από τις θερμικές απώλειες
 • ▪ Εύρεση του πάχους του θερμομονωτικού που απαιτείται για να θερμομονωθεί το κέλυφος. Ετσι, γνωρίζοντας τις ανάγκες που προκύπτουν, επιλέγουμε την πιο οικονομική λύση
 • ▪ Εύρεση (από οικονομικής άποψης) του κέρδους σε καύσιμο που προκύπτει από την εφαρμογή της λύσης θερμομόνωσης που θα εφαρμοστεί
 • ▪ Εύρεση της απόσβεσης
 • ▪ Εύρεση των θερμοκρασιακών διαφορών ανά στρώση υλικού στα δομικά στοιχεία του κελύφους
 • ▪ Εύρεση της αντίστασης στην διαπερατότητα των υδρατμών στα δομικά στοιχεία του κελύφους

Ιστορική αναδρομή της υπέρυθρης ακτινοβολίας

Ο Hershel ήταν αυτός που ανακάλυψε πρώτος την υπέρυθρη ακτινοβολία, καθώς μελετούσε τις φασματικές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας με την χρήση ενός πρίσματος. Οι παράλληλες ακτίνες του ήλιου πέφτοντας πάνω στο πρίσμα διασκορπίζονταν σε διαφορετικά χρώματα. Από σύμπτωση ή όχι, ένα θερμόμετρο βρισκόταν στο τραπέζι, όπου το ηλιακό φάσμα ήταν ορατό. Ο Hershel παρατήρησε ότι η θερμοκρασία που έδειχνε το θερμόμετρο αυξήθηκε, ακόμα και όταν το τοποθέτησε δίπλα στο ορατό φάσμα. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε τον Hershel στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει μια μη ορατή ακτινοβολία που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του θερμομέτρου. Επειδή το φαινόμενο παρατηρήθηκε δίπλα στην ερυθρή περιοχή του ορατού φάσματος, ο Hershel ονόμασε την ακτινοβολία αυτή infrared (υπέρυθρη).

Αυτού του τύπου η ακτινοβολία αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της θερμικής ακτινοβολίας. Το μήκος κύματός της κυμαίνεται από 0.76 μm – 103 μm. Το εύρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας διαχωρίζεται, επίσης, σε near-infrared (0,76 µm … 1.5 µm), σε shortwave infrared (1.5 μm…3μm), σε middle infrared (3 μm…5.5 μm) και thermal infrared (5.5μm…103 μm).

Όλα τα σώματα που βρίσκονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη απ’ αυτή του απολύτου μηδενός (273.15 K ή 0 οC) εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία σε περιοχές της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Έτσι υπέρυθρες μηχανές απεικόνισης συλλαμβάνουν τις υπέρυθρες ακτίνες που εκπέμπει το σώμα και δημιουργούν τα διαγράμματα θερμοκρασιακών διαφορών, που εμφανίζονται στην επιφάνεια του σώματος, (θερμογράφημα). Οι υπέρυθρες φωτογραφικές μηχανές δίνουν εικόνες από τις αόρατες υπέρυθρες ακτίνες και παρέχουν ακριβή ικανότητα εξ αποστάσεως μέτρησης θερμοκρασίας.

Ζητήστε Προσφορά

Επικοινωνήστε μαζί μας για την εργασία που θέλετε να πραγματοποιήσουμε, και θα λάβετε μια προσφορά στα μέτρα σας!